ÉPÜLET TECHNOLÓGIA

Bionika: Az Energiadesign tervezési technológiák egyik legalapvetőbb elve a természeti rendszerek elemzése, megértése és tanulmányozása, majd a kapott tudás alkalmazása épületekre, azaz az épületbionika. A legtalálóbb épületbionikai ’metafora’ az energiadesign ház esetében egy természeti összrendszer, amely minimális ráfordítással működőképes organizmust hoz létre, energiahatékonysága maximális. Az alábbi ábrán látható a természetépítészet analógája: a megjelenésében változó kaméleon tartószerkezete, épületburka, szellőző rendszere, hőközpontja és energiaellátási hálózata, mozgó szerkezetei, méregtelenítő, újrahasznosító rendszere és az anyag-energiacsere szisztémája csak akkor életszerű, ha egy monitoring és épületfelügyeleti szabályzó rendszer kontrollálja.

Bőr, ruha, burok: A természetes bőr, ill. a mesterséges ruházat után az épületburok az ember 3. bőreként át-eresztőképességének ugyanakkor elválasztó képességének köszönhetően különböző vezérlő, szabályzó, védő, esztétikai funkciókat lát el, megfelelő szerkezet- és anyaghasználat mellet. Az emberi burok, a bőr véd a bakteriális, kémiai és fizikai behatások elől, kiválasztó szerv-ként működik, szabályozza a nedvességtartalmat, hőmérsékletet, a mirigyeken keresztül pedig szaganyagokat ad le. A különböző klimatikus viszonyokhoz való alkalmazkodás a bőr egyik legfontosabb feladata, melegre és hidegre érzékeny receptorokkal, vérerekkel és szőrzettel szabályozza az emberi szervezet hőleadását. A hőmérséklettől függő vérellátás szabályzás segítségével megváltozik a bőr hővezetési képessége. Hőségben a felső rétegek vérerei maximálisan átmosódnak vérrel, így a hőleadás növekszik, hidegben pedig csökken a vérellátás, ezzel együtt a hőveszteség. A bőr természetesen egyik legfontosabb érzék- és érzéki szervünk is, gyakran mondják „a bőr a lélek tükre” (valaki izzad, elpirul, elsápad, betegségtől elszíneződik a bőre). A ruházat a test természetes burka – a bőr – mellett, egy mesterséges héjat hoz létre. Ezért gyakran „2. bőrnek” is hívják, mely fel- és levehető. Rendeltetése a legkülönbözőbb funkciók ellátása: véd az időjárás, ill. más külső fizikai behatások elleni, melegít, hűt, beszívja az izzadságot és nem szabad, hogy gátolja a bőr lélegzését. Organikus anyagok, természetes gyapjú és selyem kielégíti a ruházkodás funkcionális követelményrendszerét. Függetlenül az időjárástól, külső hőmérsékleti viszonyoktól a bőr száraz, egyenletesen meleg marad, a vér-ellátása jól működik. A testi burok mellett a ruha lelki burokként kulturális hagyományok kifejezőeszköze, divat és díszítőelemként szolgál. 3. bőrként az épület külső héjának hasonló feladatokat kell ellátnia, mint a test bőrének vagy a ruházatnak, melyek külső és belső világot hoznak létre, határolnak, miközben áteresztő tulajdonságuknak köszönhetően cserefolyamatok keletkezhetnek. Mindez kizárólag csak akkor működik, ha az épületburok anyagai, szerkezetei, koncepciójai az emberi bőr számos rendel-tetési köreit el tudják látni. A védelmi funkciók mellett a ház és héjszerkezetének elsődleges feladatai köré tartozik a megfelelő épületklíma kialakítása. Az épület egy olyan organizmus, amely burka a külső és belső tér anyag- és energiacseréjét, -háztartását szabályozza. Ehhez a buroknak a különböző külső klimatikus ’behatásokra’, valamint az épületbelsőből jövő ’kihatásokra’ reagálni, változni, az energetikai és komfortigényeket pedig kielégíteni kell. Minél teljesítőképesebb a homlokzat, ez az épületet használó ember és a külvilág közötti metszethatár, annál kisebb technikai és energetikai ráfordítással lehet az épületkondicionálást és szellőzést megoldani.

Vernakuláris: Meg kell jegyezni, hogy az építési tevékenység és épülethasználat a legökológiátlanabb és legmélyrehatóbb környezetellenes emberi tevékenység. Ha mégis paradox módon „ökológiáról”, pontosabban ökologikus aspektusokról beszélünk az építészetben, akkor elengedhetetlenül félszemmel mindig a múltba is vissza kell tekintenünk. Egyrészt azért mert az emberiség története az energiaátalakítás története, mely kialakulásának, fejlődésének logikus, szükségszerű terméke az ökológia témája. Másrészt pedig azért, mert a prefosszilis korszak ún. autochton, vernakuláris, másszóval tradicionális építményei - bár nagyon ritkán vannak építészetnek titulálva - energetikailag magasabb szinten voltak, mint a legtöbb mai épület. A Föld összes lakott területén az emberiség hosszú időn át kísérletezte és kifejlesztette hagyományos, népi építészeti módszereit, melyekkel az épületeket egyszerű eszközökkel természetes környezetükhöz lehet igazítani. Számos ilyen módszer, helyesen átültetve, ismét alkalmazható: az energiadesign ház hidat alkot a régből származó építőipari megoldások és a legtöbb jövőtechnológia között.

Kapcsolat

Kapcsolat

  • Cím

    H-7624 Pécs, Ifjúság útja 20. A114-es Terem
  • Email

    @
  • Telefon

    +36 72 501 500