PTE, Boszorkány úti kollégium - Pécs - 2008Meglévő állapot ismertetése

A nyolcemeletes, hatalmas épülettömeg, kollégium 1971-ben épült. Az alagsorban műhelyek és épületgépészet, valamint konyhaüzem található, a földszinten konyha-étterem, klub és hallgatói szolgáltatások, vendégszobák és irodák vannak. A nyolc emeleti szinten kollégiumi funkciók helyezkednek el, 2 ágyas, kézmosós szobákkal, a közös folyosóról nyíló fürdő és WC egységekkel, valamint főző-melegítő helyiségekkel. Az épület minden szempontból rászorult a megújításra, mind állag, mind pedig komfort vonatkozásában. A felújítás és korszerűsítés a kollégium minden funkciójára ki kellett, hogy terjedjen, így a belső terek területén a komplex épületgépészeti, villamos hálózat tekintetében, a liftek vonatkozásában, valamint nyilvánvalóan érintette a burkolási, felületképzési területeket, a belső nyílászárókkal egyetemben. A külső megújulást a nyílászárók, ablakok teljes elavulása és a homlokzati felületkezelések „kopottsága” jellemezte, hogy a lapos tető állagát már ne is említsük az állapotvizsgálat tekintetében. 

Felújítás – korszerűsítés ismertetése

Az állapotromás következményeként szükségessé vált a kollégiumi szintek korszerűsítése, annak fő funkcióját illetően, a szobaegységek vonalán. A kézmosós szobák helyett két-két  ágyas szobához egy WC helyiség és egy tusoló kézmosó tér kapcsolódik, ez komfortváltás a jelenlegi állapothoz képest. Az előző alaprajzi változással párhuzamosan a két folyosó közti funkcionális terület is átalakul, nyitottabbá válik, hiszen csak a főzőkonyhák, társalgó-dohányzó, szeméttároló van a területen, valamint a füstmentes, zárt lépcsőházak és liftek. A belső liftblokk két új felvonóval bővül, a déli oldalon külső menekülő lépcsőház készül, amely a tetőszintre is vezet, ahol az új liftek telepítése bővíti a tetőfelépítményt.  A belső sávban kisebb WC-blokk készül a szinteken kisegítő szándékkal. A korszerűsítési folyamat, alapján a konyha-étterem is megújítást nyer technológia nélkül, valamint az alagsori és földszinti funkcionális terek is. (Szolgáltatások, mosóhelyek, számítógépes terem, klubok, irodák…) A teljes épületet illetően a funkcionális megújítás nyomán az épületgépészet és villamos hálózat egésze cserére kerül, a beépített és mobil berendezésekkel együtt. Ennek egyenes következménye a belső szakipari munkák megújítása is, padló és falburkolatok, felületképzések és a nyílászárók területein, valamint álmennyezetek készítésével, a liftek cseréjével kiegészülve. Épületkülső terén, az új ablakok beépítése elkerülhetetlen, energiatakarékos megoldással, megjelenik a palettán a lapos tető szigetelése és a külső felületképzés megújulása is. A homlokzatokon utólagos  hőszigetelést terveztünk a teljes épület felületében. A kollégium és étterem épületeit egy „nap-pajzs” részben árnyékol, részben átmeneti hőszigetelő szerkezet védi a nyári felmelegedéstől, valamint télen a lehűléstől.  A kollégium keleti, nyugati és déli, valamint az étterem keleti homlokzatain létesítendő ablakok előtt, még a pillérek külső síkja mögött alumínium lamellás árnyékoló berendezés építendő be, mozgatható dőlésszögű és le- felhúzható kivitelben. Mivel az épület közel 30 m magas, feltétlen figyelemmel kell lenni, az erőteljes légáramlatokra, a viharos szélre, tehát szerkezeti típus kiválasztásánál fontos szerepet kap a statikai állékonysága, rögzítési mód, a lamellák szél teher elleni stabilitása, megfelelően erős keresztmetszet és lemezvastagság kiválasztásával. Az átlagos többszintes épületekhez képest esetünkben fentiekre figyelemmel szükséges a szélterheket elbíró szerkezet kiválasztása, megfelelő biztonság szavatolása révén. Az épület akadálymentesítése biztosított, külső vb rámpával, mozgássérült szobákkal, vizesblokkal (szobaegység a földszinten) a földszint keleti vizesblokkjában 1 db WC egységgel a vendégek számára, valamint az egyik lift az öt közül mozgás korlátozottak számára is függőleges közlekedésre alkalmas. 

Szerkezetek, anyagok 

Tartószerkezetek: Előregyártott vb pillérváz, vb haránt-gerendázattal, előregyártott vb födémpallózással, előregyártott vb szendvics parapet panelekkel. A szerkezetek állaga jó, homlokzati panelek hézagtömítése az új liftek helyén födémkiváltások, az alagsorban alapozás, statikus terv szerint.

Lapostető: A tartószerkezetig visszabontva új lapostető szerkezet kialakítása, új rétegrenddel, SIKA minőségben.

Külső nyílászárók: SCHÜCO alumínium szerkezetű új ablakok, ajtók üvegfalak, alagsori bejáratok fémtok és hőszigetelt, tele acéllemez ajtólapok.

Külső fém (alumínium) árnyékoló rendszer: Alumínium árnyékoló, állítható lamellák, le- fel mozgatható kivitel. A kiviteli tervben kiválasztott, szélhatárra méretezett, állékony szerkezet kell, hogy legyen.

Előtető: Fémszerkezet pillér-gerenda, horganyzott acéllemez fedéssel, tűzpiros színben.

Utólagos homlokzati hőszigetelés: 7 cm vtg utólagos DRYVIT rendszerű hőszigetelés, tűzszakasznál tűzvédelmi leírás szerinti minőséggel, 4-5 mm fedővakolattal, világosszürke színben.

Külső rámpa (mozgássérültek): Vb. lemez, műkő burkolat 1,20 m széles.

Külső (menekülő) lépcsőház: Fémszerkezetű, nyitott lépcsőház, pillérek – gerendázat, szélrács, csúszásmentes pihenő és lépcsőfok fedéssel, burkolással, 1 db 11 szintes (alagsor+fdsz.+8 em.+tető) natúr horganyzott acélszerkezet.

Külső mészkőlap burkolat, lábazat: Az északi és déli homlokzat visszabontása, hőszigetelés után visszarakása, horganyzott acél konzolos rögzítő szerkezettel, alagsori falak műkő lábazati burkolása.

Belső felvonók: A liftleírás szerint két új felvonó készül, a három meglévő cseréjével.

Belső burkolatok (padló és fal):

 • Szoba egységek (közös előtér és szoba) emeleti közlekedők, közös helyiségek (konyha, társalgó, földszinti irodák, vendég- szobák, klubok, alagsori műhelyek, mosó- szárító stb. Homogenizált pvc. padló 2 mm vtg.
 • Vizesblokkok WC-k, szeméttárolók, szoba- egységek vizes helyiségei (WC, tusoló) konyhaüzem helyiségei gres kerámia lapburkolat.
 • Vizes helyiségek falburkolatai, 2,10 magasan gres kerámia lap burkolat. 
 • Meglévő belső lépcsőházak burkolat felújítása karok – pihenők, homogenizált 2 mm vtg. pvc lemez, alu élvédővel.
 • Lépcsőházi oldalfalak burkolata gres kerámia lapburkolat 8 mm vtg.
 • Földszinti előtér, étterem B-klub meglévő megmaradó mészkőlap burkolat felújítása, javítása a teljes burkolat 30 %-ának.
 • Új kőlapburkolat a földszinten (keleti szárny).

Belső nyílászárók, ajtók: Szobaelőtér WC és tusolóajtói közös vizesblokkok ajtói, 75-90-100/210 cm mérettel, fém tokú, laminált ajtólap, műhely és raktárajtók fém tök, acéllemez lap.

Belső álmennyezetek:

 • Földszinti közösségi terek (előtér, étterem, B-klub, közlekedő, WC-k, irodák, klubövezet, könyvtár, vendégszobák) porta, a gerendák alsó síkján, gipszkarton rendszerű álmennyezet, előtér és közlekedők esetén gerenda alatt 30 cm-re
 • Emeleti szobák előtere, szintenként a közlekedő, közösségi terek, vizesblokkok gipszkarton rendszerű álmennyezet 7,5 cm- el a gerenda alsó síkja alatt.

Kapcsolat

Energia Design - Prof. Dr. habil Kistelegdi István DLA, Ph.D.

 • Cím

  Szentágothai János Kutatóközpont - Pécsi Tudományegyetem, H-7624 Pécs, Ifjúság útja 20. A114-es Terem
 • Email

  kistelegdis@gmail.com
 • Telefon

  +36 30 517 2617