PTE, Jakabhegyi utca kollégium rekonstrukció – Pécs - 2011Meglévő állapot ismertetése

Az 1981-ben épülő közel 637 fős kollégium a Mecsek oldalban helyezkedik el lépcsős – teraszos megoldásban 9 szinten, lapos tetővel. Az épület vb. pillérvázas (IMS) tartószerkezetű, pillérei és födémei 1993-ban megerősítést nyertek. Két nagy tömbből áll szinteltolásos kivitelben. Kettős középfolyosós rendszerű alaprajzú, a külső traktusokban fürdők nélküli szobák, 4 ágyas kapacitással helyezkedtek el, a belső részen közös vizesblokkok, fürdők, WC-k és konyhák voltak. A szobákban csak egy mosdó volt. A 4 ágyas elrendezés alapterületben és lég-köbméterben is túlzottan sűrű megoldás. A közel 30 éves épület belső épületgépészeti és villamos hálózata terén teljesen leromlott állapotban volt, a hozzájuk kapcsolódó belső padló és falburkolatokkal, belső nyílászárókkal egyetemben. A külső nyílászárók megújítása is esedékes volt, energiatakarékos elvek alapján. A lapostetők állapota is igényelték azok korszerű megújítását. A függőleges közlekedést biztosító liftek állapota, kora is korszerűsítést, szükség esetén cserét igényelt. A földszinti előcsarnok, társalgó – közösségi tér állapota azonos volt a kollégiumi szárnyakkal. Az épület távfűtéses, központi fűtésű volt, korszerűsítése szükségessé vált.

A felújítás – korszerűsítés ismertetése

A korszerűsítés alapelve a szobák komfortosítása, azaz saját vizesblokkal való ellátása. Ennek során a szobák férőhelyszámát 4 főről 3 főre csökkentettük, s két szobához rendeltünk egy fürdőszobás egységet két mosdóval, tusolóval és külön kézmosós WC-vel, valamint szobaegységenként egy-egy főzőhelyet. Ennek helyigénye volt, így a belső folyosók beljebb tolódtak az épület középső sávjában. Itt a hallgatók számára klubövezet, illetve tanulók – társalgók lettek kialakítva szintenként. Az épület lépcsőzetes végein sikerült új szobákat is kialakítani, így a kollégiumi férőhelyek száma nem csökkent 25 %-al a visszapótlások révén. Az alsó szinteken szolgáltató, közösségi és adminisztratív funkciók voltak, ezek felújítása szerves része volt a megvalósításnak. A korszerűsítés révén, annak következményeként, a teljes épületgépészet és villamoshálózat kicserélődött. Ennek egyenes követője a belső burkolatok, nyílászárók teljes cseréje, a belső berendezési tárgyakkal (fix és mobil) egyetemben. A külső nyílászárók újakkal való pótlása elkerülhetetlenné vált, a lapostetők korszerűsítésével együtt. A homlokzatok, utólagos hőszigetelése festési munkálatai a megvalósítás részei voltak. A villamos felújítás részeként a digitális hálózat kiépítésére is szükség volt. A mozgássérültek bejárata a II. tömbben (nyugati oldalon) valósult meg, belső közlekedésük rámpa, lift és lépcsőjárók segítségével történik, az első szinten 2 db 2 fős mozgássérült szobát alakítottunk ki. 

Szerkezetek, anyagok

Tartószerkezetek: Előregyártott vb pillérváz, vb merevítő falakkal, előregyártott vb födém lemezekkel, vb szendvics parapet panelekkel. A szerkezet állaga jó, az IMS-váz megerősítést kapott. 

Lapostető: A teraszok és tetők (9 szint + a társalgó szint) tartószerkezetig vissza lettek bontva, új rétegrenddel, SIKA minőségben kialakított, teraszoknál járható tetőrétegekkel ill. szükség szerint kiegészítő szerkezetekkel lettek kialakítva a meglévő lapostetőn. 

Külső ablakközi hőszigetelt elemek: Teljes cseréje történt meg, új 15 cm hőszigetelés a falvégeknél fém-üveg szerkezettel lezárva. 

Külső nyílászárók: Meglévő faablakokat elbontottuk, helyükre Schüco alumínium szerkezetű új ablakok, üvegfalak, lamellás alu. mozgatható árnyékolókkal kerültek beépítésre. 

Külső utólagos hőszigetelés: 7,0 cm „DRYVIT” rendszerű hőszigetelés (nem éghető ásványgyapot ) került parapet felületekre, alagsori falra, lépcsőházi falakra és az emeleti oromfalakra.

Külső lábazat: Átlagosan 60 cm magas, szürke hőszigetelt új műkő lábazat készült. 

Felvonók: 3 db felvonó felülvizsgálata után, a felvonók leírása szerint való kivitelezésük, új liftek beépítésére került sor. 

Járdák: Az épület körüli járdákat elbontottuk, új járda készült. 

Elő-lépcső: Előregyártott elő-lépcső bontásra került és új lépcső készült a déli oldalon. 

Teraszkorlátok: Fém csőelemek újramázolására volt szükség, szürke színben. 

Belső válaszfalak: 10 cm vtg. vázkerámia válaszfalak készültek. 

Belső burkolatok (padló, fal):

 • Szoba egységek (közös előterek, szobák közlekedők, közös helyiségek, irodák, műhelyek, szolgáltatások, raktárak…stb.): homogenizált pvc padló
 • Közlekedők, társalgók: kerámia gres minőségben
 • Vizesblokkok, WC-k szeméttárolók, szobaegységek vizes helyiségei (fürdő, WC), konyha – büfé, előkészítők padlói: kerámia lapburkolat, gres minőség, szürke színben
 • Vizes helyiségek falburkolatai 2,10 m magasan, tört fehér, szürke kerámia lapburkolat, gres minőség
 • Meglévő lépcsőházak burkolati felújítása, (műkő) fém- fa korlátokkal
 • Lépcsőházi oldalfalak burkolása meglévő, megmaradó Zsolnay kerámia lappal történt
 • Földszinti előcsarnok, társalgó padlóburkolat megújítása (kőlap) és kiegészítése a büfében és az emeleti előtérben (II. tömb) 

Belső vakolatok: Felülvizsgált szükségszerű javítások, új vakolat az új falaknál 

Belső nyílászárók, ajtók:

 • Szobaelőtér, szobaajtók és közösségi helyiségek ajtói 90-100/210 cm méretű, fém tokkal ellátott, tömör furnérozott ajtólapok, közlekedőkbe nyíló ajtók tűzvédelmi előírásnak megfelelően
 • Szoba előtéri fürdő – WC, közösségi WC-k, műhely, raktár, konyha-büfé ajtók 75-90-100/210 cm méretű, fém tokkal és tömör laminált ajtólappal ellátott új nyílászárók alagsori műhely,raktár fém tokú és fémlemez szárnyú új ajtók 

Belső álmennyezet: gipszkarton rendszerű álmennyezet cca. 15 cm a födémsík alatt terv szerint 

Belső festések: Diszperzit minőségben fal és mennyezetfestés

Külső munkák: Meglévő közmű rákötések, az előírt parkoló felület megépítése, szemétkonténer részére szabványos tároló kialakítása, sportpályák új aszfaltozása, kerítés felújítása, zöldfelület épület körüli kialakítása


Kapcsolat

Energia Design - Prof. Dr. habil Kistelegdi István DLA, Ph.D.

 • Cím

  Szentágothai János Kutatóközpont - Pécsi Tudományegyetem, H-7624 Pécs, Ifjúság útja 20. A114-es Terem
 • Email

  kistelegdis@gmail.com
 • Telefon

  +36 30 517 2617